Wikileaksin vuodot menevät askeleen liian pitkälle.

Wikileaks -ilmiöstä on voitu huomata yksi asia, joka vaivaa nyky-yhteiskuntaa; mikään ei ole pyhää. Uskontoa voidaan rauhassa halventaa, ihmisiä tarkkailla, ja nyt vielä kaikki sotatoimet ja diplomaattiset tapahtumat ovat kaikille avoimia. Tämä ei ole hyvä suuntaus.

Tottahan se on, että meille tavallisille kansalaisille kuuluisi osa tiedosta, mitä nykyään pidetään salassa. Mutta on jotain, jota ei yksinkertaisesti voi tai kannata jakaa. Esimerkiksi jos Suomen valtiolla olisi tieto siitä, että Pohjois-Korea lataa tänne ydinpommin heti, jos Suomi vaikka ostaa jotain tuotteita Etelä-Korealta. Kannattaisiko tuota tietoa lainkaan julkaista? Sehän aiheuttaisi vain kauhean massahysterian. Wikileaks paljastukset eivät toistaiseksi ole olleet sellaisia, että maailma voisi tuhoutua, mutta eivät ne kaukana ole.

Useampi tieto voisi teoriassa jopa johtaa sotiin. Ehkä ei ole hyvä julkaista tietoja, jotka on tarkoitettu pysymään kahdenkeskeisinä. Eihän tavallisten ihmistenkään puheita yksittäisistä henkilöistä julkaista, jos ne on puhuttu toiselle vain vaikkapa juoruilun vuoksi. Tieto ei ole tarkoitettu muille, koska se satuttaa. Nyt wikileaks julkaisee näitä satuttavia tietoja, eikä se ole hyvä juttu, sillä kuka haluaisi saada tietää, että kaikki vihaavat sinua?

Paljastukset riskeeraavat myös eräiden ihmisten hengen. Etenkin sodassa, ja vieläpä joissain lähi-idän maissa, olevat sotilaat voivat saada heti joltain henkilöiltä kuulan kalloonsa ja kaupan päälle liudan tappouhkauksia. Ja tämä on fakta, sillä kai muistatte sellaisen pienen jutun kuin pilapiirrokset erään tanskalaisen taiteilijan toimesta.. Joka tapauksessa, tietyt tiedot voisivat jäädäkin pimentoon. Kaiken ei kuulu olla julkista, vaikka maailma valitettavasti onkin menossa siihen suuntaan.

Leave a Comment