MTV3- Journalismin, urheilun ja viihteen aallonpohja?

MTV3:n uutisointi on viime aikoina, oikeastaan viimeisimpien vuosien aikana, osoittanut vahvoja merkkejä siitä, että kanava on taantumassa Seiskan, Iltalehden ja muiden vastaavien juorulähteiden alapuolelle. Tästä loistavana esimerkkinä ovat muun muassa uutisointi ja urheilulähetykset sekä maksukanavien toiminta.

 Aloitan minun niin rakastamastani “tulos”- eli mainosruudusta. Se on noin 10 minuutin pätkä, josta leikataan alusta ja lopusta noin 3 minuuttia mainosten vuoksi. Itse lähetyksissä ei nähdä tuloksia. Siellä on pari raporttia – joko F1:een, jääkiekkoon tai ralliin liittyen- ja niistä raportoidaan juoruja ja otetaan “asiantuntijoiden” haastatteluja. Maikkarin tapauksessa ihmisten, jotka eivät osaa sanoa mitään ja jotka ovat palkattu mainostamaan kanavaa kommenttiensa lomasta. Alkuraporttien/mainosten jälkeen tulee perustavanlaatuinen maksukanavien mainonta ja kerronta siitä, kuinka lisää lähetyksiä näkee niissä. Sen jälkeen tulee täyteuutinen, jonka jälkeen mainostetaan heidän tekstikanavaansa tai nettisivuja. Urheiluosiossa esitetään yksi tulos ja pari maalia vaikkapa Valioliigan peleistä, mutta käsketään katsomaan loput tulokset maikkarin netistä. Hetkinen, sanon minä. Eikös näiden erilaisten ruutujen sun muiden idea ole se, että kuluttaja ei joutuisi katsomaan näitä juttuja netistä? Ma ei ymmarta, sanoisin. Lisäksi näissä ruuduissa katsotaan vain asioita, jotka ovat MTV3:n, bonnierin tai sen tytäryhtiöiden hallussa. Näin ollen esimerkiksi naisten pesäpallosarjan otteluista ei harvemmin uutisoida.

Lisäksi nettisivut tuntuvat olevan yhtä huijausta. Maksumo, uutiset Johanna Tukiaisesta, ja klikkauksia tavoittelevat artikkelit tuntuvat suorastaan rikollisilta toisinaan. Katsomo on huvittava siinä mielessä, että sieltä saa katsoa vain uusintoja tai pieniä pätkiä ilmaiseksi. Lopuista vaaditaan aivan kohtuuttoman kovat maksut, ja esimerkiksi F1-kisan katselu maksaa 5€. Huhhuh! Heillä on myös näitä lyhyitä uutisia, joista on linkki toiseen uutiseen, jotta näkee koko artikkelin. Siitä saattaa olla vielä 2-3 MTV3:n tytäryhtiöiden paikkaan linkkiä. Tämän on pakko olla jo väärin! Kumma kun ei voi tarjota koko juttua yhden linkin kautta, vaan se laitetaan usean ketjun kautta lukijalle näettäväksi. Se on väärin. Heillä on myös näitä ns. uutisia, missä mainostetaan jotain heidän kanavaansa tai tuotetta ostettavaksi. Otsikot naamioidaan yleensä näyttämään oikealta uutiselta, ja kun sitä on klikattu huomataan, että siellä on PLUSTV-mainos. Kyrsii tämmöinen. Ymmärrän, että voidaan mainostaa uutisten ohella, mutta että huijataan kuluttaja lukemaan mainos… Ei näin.

Kaiken huippu näissä uutisjutuissa on maikkarin luomat turhat julkkikset. Okei, ei maikkari ole ainoa tekijä niiden luomisessa, mutta sen tapa uutisoida on raivostuttava. Johanna Tukiainen on hyvä esimerkki, sillä viimeksi tällä viikolla MTV3 kirjoitti uutisen siitä, kuinka J.Tukiainen puki koiransa pinkkiin!

Urheilupolitiikka on raivostuttavaa

Sen lisäksi, että mainostetaan jatkuvasti jotain voidaan huomata, että urheilu on muutenkin erittäin hankalasti saavutettavissa. Samalla MTV3 tuhoaa nätisti suomalaista urheilukulttuuria maksumoidensa avulla.

Toivottavasti jokainen teistä ymmärtää, mitä urheilun näkymättömyys aiheuttaa lajille. Siirtäminen maksukanaville vie katsojia, ja satunnaisten harrastajien ja uusien fanien tulo lakkaa. Tästä esimerkkinä on F1. Ennen se oli Suomessa valtavan suosittua, ja ihmiset puhuivat siitä paljon, ja moni siirtyi autourheilun pariin jo nuorena. Nykyään sarjasta tiedetään paljon vähemmän, sillä se on maksullinen, ja näin ollen sen suosio on romahtanut. Tästä voidaan tosin suurin kunnia antaa F1-moguli Bernie Eccelstonelle, joka salli tämän.

Toinen suuri kismityksen aihe on jääkiekko. Sen siirtyminen pois kaikelta kansalta voi aiheuttaa pahimmillaan sen, että lätkän suosio romahtaa täysin. Milläpä houkutellaan uusia ihmisiä lajin pariin, jota ei edes näe missään? Kavereiden kautta osittain, osittain sukulaisten tai työpaikan kautta, mutta tulevat sukupolvet saattavat kärsiä näkymättömyydestä paljon, ja näin ollen lätkän taso Suomessa voi laskea pahastikin.

Mtv3:n tapa kerätä tietoa ja julkaista sitä on toisinaan kyseenalaista. Tästä voin mainita esimerkkinä Jari Porttilan. Ihmettelen vain, kuinka monta ihmistä hän on lahjonut selvittääkseen näitä “kohuskuuppejaan”. Lisäksi tapa, jolla mtv3 julkaisee näitä on kyseenalainen. Ensin laitetaan mainostava uutinen nettisivulle, ja käsketään katsomaan tulosruutu. Se on väärin! Kyllä nyt pitäis olla oikeus lukea juttu netistä kun juttu on valmis, eikä tarvitsisi odottaa paria tuntia. Ei näin.

Viimeisimpänä on Teemu Niikko. Sääliksi käy miesparkaa. Hän saattaa saada parempaa palkkaa, mutta tavallaan myi sielunsa ja imagonsa siirryttyään maikkarille. Tulevaisuudessa hänet tullaan siis muistamaan häpeällisenä pellejournalismin edustajana. Valitettavaa. Mutta toivottavasti Mertaranta ei myy sieluaan samalla tapaa, itse muistaisin hänet mieluummin melko rehtinä kansan selostajana.

P.s Moni varmaan miettii, että “entäs kun YLEn kautta joutuu maksamaan lupamaksun”? Se on parempi systeemi. Tietyllä summalla saat nätisti radion, tv:n ja muut mediat käyttöön. Mtv3? Joudut maksamaan enemmän vuodessa. Ja kaikkea et saa, joten joudut maksamaan myös Canal+:n ja paljon muuta. Nopeasti 500€ lisää vuodessa. Lisäksi YLE on aina mainosvapaa, ja kuluttajapalvelu vaikuttaisi olevan parempaa. Sen verran voin tosin myöntää, että Mtv3:lla tulee toisinaan ihan kivojakin sarjoja. Valitettavasti vain heidän ajama lakiehdotuksensa meni läpi, ja nekin on nyt pilattu lisääntyneillä mainoskatkoilla. Mutta kai se vain kertoo siitä, että kaikki ovat ostettavissa.

2 Responses to “MTV3- Journalismin, urheilun ja viihteen aallonpohja?”

  1. MTV3 = Mainos TV… Oikeastaan tämän kommentin pitäisi riittää näin.

    Ja miksiköhän Iltalehti ja MTV3 tuottavat sisällöltään hyvin paljon yhtenevää materiaalia? Molemmat ovat Alma Median omistuksessa. Ja tässä on turha alkaa väittämään "Mutta Alma Media myi broadcasting-toimintansa Bonnierille ja Proventukselle!" Meinaan vain, että Alma Media perusti tätä varten uuden yhtiön, Almanovan, jolle se hankki n. puolet Bonnierin ja Proventuksen omistamista Alma Median osakkeista. Mutta joo, luulisin, että ymmärtänet… Ehkä.

    Olisi eri asia valittaa sisällön kaupallistumisesta, jos kyseessä olisi urheiluruutu, joka tulee Ylen kanavilta…

Leave a Comment