Äänestämisestä

Tänä vuonna seurakuntavaaleissa on aivan uusi kokeilu käytössä, sillä myös 16-vuotiaat saavat äänestää. Tämä kokeilu on hyvä, mutta vain seurakuntavaaleissa.

16-vuotiaille on  tarjolla erittäin hieno tilaisuus päästä kokeilemaan vaikuttamista näiden seurakuntavaalien aikana. Vaikka vaaleilla ei ole merkitystä suuremmin tavallisen kansalaisen elämässä niin silti saadaan kokeilla miltä vaikuttaminen tuntuu. Toisaalta, ehkäpä 16-vuoden ikä on vähän huono ensimmäiseen kokeiluun. Monella nuorella on huonoja kokemuksia vaikuttamisesta esimerkiksi alakoulussa, sillä siellä kun valittiin erilaisia edustajia sun muita voittoon ryntäsi aina suosituin, ei paras ehdokas. Onhan se näin toki nykyäänkin eri vaaleissa, mutta järjenkäyttäjiä on silti tuntuvasti enemmän kuin alle 15-vuotiaiden joukossa. Liian varhainen kosketus demokratiaan on saattanut ajaa joitan ihmisiä pois demokratiainnosta, ja näin ollen itse en odota suuren suuria äänestysprosentteja tulevissa vaaleissa, jos alle 16-vuotiaat saavat äänestää niissä.

Nuoret eivät myöskään useasti tajua omaa etuaan. Nykyään näkee useasti, kuinka nuoret ajavat maahanmuuttajia pois, harjoittavat rasismia, vaativat tukia ja veronlaskuja sekä kritisoivat erilaisia velkatoimia tietämättä asioista sen enempää. Yleensä nuoret ovat äänessä vain siksi, että vaikutukset ulottuvat heihin juuri nyt. Tämän takia nuorten äänestämisessä on vaaroja; voi olla, että suorastaan rasistinen tai jopa rikoksia suosiva puolue voisi nousta valtaan, sillä lupakset maahanmuuttopolitiikasta ja nettipiratismista vetoavat nuoriin. Eivätpä taida nuo nuoret tajuta, että EU:n lait ovat aika kovia jarruttajia tällaisille aatteille!

Näin ollen oma ehdotukseni onkin, että äänestysikää pitäisi ennemmin nostaa. Seurakuntavaalit voivat toimia hyvänä hiekkalaatikkona politiikalle, mutta EU-vaaleissa, presidentinvaaleissa ja eduskuntavaaleissa ihmisten tulisi päästä ääneen aikasintaan 20-vuotiaina, kun oma elämä on pikku hiljaa alkamassa vakiintumaan ja mielipiteet alkavat olla lähempänä realismia. Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi 16-vuotias on saattanut vielä leikkiä leluilla 3-4 vuotta sitten! Totta kai, kaikki tämä on yksilöllistä, ja jotkut saattavat olla valmiita vaikuttamaan jo 14-vuotiaana. Mutta valitettavasti suuri joukko on vähemmän kypsyneitä.

Kun nyt vaaleista on ollut puhe, niin mielestäni olisi hyvä järjestää myös pääministerivaalit. Presidentillähän ei ole enää juurikaan valtaa, ja näin ollen kansa on tavallaan äänestämässä itselleen kivaa keulakuvaa. Edustuksellinen demokratia pääministerin valinnassa ei ole nykykonseptissa enää toimivaa. Toisaalta, presidentin valtaahan voitaisiin kasvattaa…

Mutta niin tai näin, mielestäni 16-vuoden ikä ei ole hyvä äänestämiseen. Kokeiluluontoisena kiva, mutta moni nuori on vielä tässä iässä aivan liikaa johdateltavissa.

2 Responses to “Äänestämisestä”

  1. Tietyntyyppiset nuoret osaa olla nykyään ihan vitun idiootteja (mikään muu ei painottanut tarpeeksi, sori), mutta toisaalta, samalla tavalla samantyyppisiä joukkoja löytyy myös muista ikäryhmistä. Yhtälailla kun meillä koko koulu siivoaa, kun tupakoitsijat (marginaaliryhmä) roskaa, tuleeko kaikkien nuorten kärsiä muutamista vajaista tapauksista?

    Mun mielestä 18 on ihan oivallinen äänestysikä, koska nuorten vaikuttaminen omaan yhteiskuntaansa on nykyään muutenkin turhan heiveröistä (en väitä, että se ei olisi paljolti meistä itsestämme kiinni). Uskon kuitenkin, että sä haluat vaikuttaa nyt jo, joten miksi evätä sitä mahdollisuutta itseltään pois? Sillä kuka nuorten asiaa ajaa, jos ei nuoret itse?

    Kiitos ajatusten herättelystä ja jännittävästä näkökulmasta!

  2. Jep, toi roskapointti on hyvä kans, mutta kun toisilla ei oo ns. "munaa" ottaa vastuuta siitä ite ja lähteä yksinään siivoilemaan. Ryhmä kärsii siis parista idiootista.

    18 on oiva ikä, mut ite en koe että se ois viel äänestämiseen välttämättä hyvä. Mut tosiaan, tää on iha nuoren kypsymisestä kii.

Leave a Comment