Suomi on maailman epärehellisin maa

Maailmalla, ja monen meidän mielessämme, suomalaiset ovat stereotyyppisesti rehellisiä ja suvaitsevaisia, joskin hieman juroja. Suomalaisia pidetään myös vastuuntuntoisina. Vaikuttaisi siltä, että yksikään näistä ei ole oikea stereotypia.

Omat havaintoni perustuvat pääosin nuorisoon ja heidän käytökseen. Rehellisyys on jotain, jota ei arvosteta. Ihmiset valehtelevat tuosta noin vaan, nykyään ei pelätä laittaa liikkeelle rumia juoruja, kunhan ne eivät koske itseään, ja vielä kehdataan valittaa, kun sellainen juoru kerrankin sattuu itsensä kohdalle. Kokeissa huijataan ja muutenkin joitakin ihmisiä saatetaan suorastaan kusettaa jotta saadaan rahallista etua. Suomalaiseen ei voi luottaa, tämän olen valitettavasti huomannut.

Miksi rehellisyys on sitten unohdettu? Valitettavasti mallia on saatu mediasta. Jo kansanedustajista alkaen rehellisyys ei vaikuttaisi olevan arvostettua. Valehtelu oikeutetaan siten, että se tehdään yhteiseksi hyväksi. Mitä on sitten yhteinen hyvä? Totuuden pimittäminen kaikilta? En usko, että se. Myös media antaa kuvan siitä, että juorut ovat oikeutettuja. Tällaisia ovat muun muassa MTV3 ja Seiska. Totuutta ei edes etsitä, sillä hyvät jutut ovat kiinnostavampia. Tämä idea ja ajatus on tarttunut myös ihmisiin. Myös kasvatus ja maailman muuttuminen jopa liian hempeäksi ovat antaneet vaikutteita. Nykyään pitäisi vain hyssytellä ja torua lasta, kun tämä käyttäytyy vaikkapa väkivaltaiseksi. Okei, tämä toimii, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka. Silloin kun lapsi on hunningolla, kuten monet huumeiden käyttäjät ja huonoihin piireihin ajautuneet, ei enää hyssyttely auta. Lainkin pitäisi alkaa puuttumaan paremmin näihin ongelmiin, jo nuoruudessa. Mitä väliä sillä on jos on 13-vuotias? Jos puhutaan esimerkiksi raiskauksesta tai väkivallasta tulisi tämän johtaa jo johonkin isompiin toimiin, joissa lasta rankaistaan todella. Nykyään ei mitään opettavaista tapahdu, sillä esimerkiksi huostaanotot voivat ajaa lapsen jopa kostamaan yhteiskunnalle, ja lisäämään käytöstään. Ehkäpä kasvatukseen pitäisi ottaa kovemmat otteet käyttöön?

Toinen on tämä rasismi. Mihin ihmeeseen tämä maailma on menossa? Suomalaiset, niin uskomatonta kuin se onkin, iso osa teistä on täysiä p*läpiä. Se, että ei pidä yksittäisestä henkilöstä, rotuun tai ikään katsomatta, ei tee sinusta rasistia. Mutta asian yleistäminen on rumaa. Onhan tällaista vanhemmankin väestön keskuudessa, sillä monesti ajatellaan että kaikki nuoret ovat vastuuttomia. Mutta se on yhtä väärin kuin ajattelu siitä, että kaikki mustat ovat eläimen kaltaisia ja rikollisia. Myös media ruokkii Suomessa tällaista mielikuvaa, mikä minun mielestäni on uskomatonta. Se, että esimerkiksi Ilta-sanomissa tehdään juttuja, joissa korostetaan mustan miehen osuutta rikokseen, kertoo siitä, että kansaa halutaan suorastaan kiihottaa tiettyä kansanryhmää vastaan. Mielestäni tämä on väärä trendi. Pitäisi korostaa silloin myös sitä, että suomalainen tekee rikoksen ja rohkenen väittää, että tämä on vielä meidän maassamme melko yleistä. Täytyy muistaa, että ihmisten mielikuvat ovat pahasti median ohjailtavissa. Median tulisikin ottaa sen rooli puolueettomana, ja julkaista asiat siten kuin ne ovat. Ihmisillä on tapana vahvistaa omia uskomuksiaan siten, että havainnot, jotka vahvistavat omaa mielikuvaa, havaitaan helpommin. Median korostaessa otsikoinnissaan mustan rikosta ihmiset unohtavat nopeasti, kuinka epärehelliset suomalaiset tekevät samanlailla rikoksia.

Jotta ihmiset eivät aivan tukehtuisi, päätän tämän turinan tähän. Seuraavassa tekstissä puhunkin sitten vastuuntunnottomuudesta ja itsekkyydestä, joka on myös erittäin huolestuttava trendi, etenkin Suomessa. Samalla turinoin mitä luultavimmin kirkon oikeuksista. Siihen saakka: lukemisiin!

One Response to “Suomi on maailman epärehellisin maa”

Leave a Comment