Maassa maan tavalla

Suomalaisessa katukuvassa on huomattavan paljon nykyään ulkomaalaistaustaista väkeä. Etenkin musliminaisten ja romanien pukeutuminen ja käytös tuppaa kuitenkin eroamaan massasta. Toinen juttu, jota käsittelen, ovat suomenruotsalaiset ja heidän kielitaitonsa.

Yleinen näkymä on tosiaan se, että musliminaiset tulevat perinteisissä asuissaan ja käytöksensä kanssa meidän, tai monen muunkin, maahan, ja ovat kuin kotonaan. Vastaavasti muut ihmiset eivät saisi mennä arabimaihin esimerkiksi shortseissa tai muuten paljastavissa vaatteissa. Tämä on väärin. On aivan käsittämätöntä, että he saavat olla kuten haluavat täällä, ja jopa peittää naamansa, mikä on perustuslaissa kiellettyä. Luulisi, että jos ihminen tulee tänne, hänellä olisi halu sopeutua kulttuuriin. Totta kai, oman kulttuurin merkit tulee saada säilyttää, kunhan se ei aseta ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Mutta musliminaisten pukeutuminen kasvot peittäen on väärin. Ja jos se tulee sallia, tulisi myös muiden suomalaisten saada peittää naamansa julkisilla paikalla. Lisäksi tulisi sallia paljastavampi pukeutuminen arabimaissa. Epärealistista, eikö? Eli parempi olisi, kun heidät asetettaisiin kohtuullisen samanarvoiseen asemaan.

Sama juttu romaninaisten kanssa. Osa heistä, kuten meistä suomalaisistakin, on käyttäytynyt lain kirjainta vastaan. Sellaisen mekon alle mahtuu varmasti aika paljon ruokaa ja muita tavaroita kaupasta. Lieveilmiön kitkemiseksi tulisi heidänkin pukeutua julkisesti samoihin asuihin, kuin muidenkin ihmisten. Toisaalta en ole itse niin jyrkästi hamekiellon kannalla kuin hunnuttautumista vastaan. Näin ollen heidän pukeutumisensa on vielä jotenkin hyväksyttävää, mutta mielestäni heidänkin tulisi yrittää enemmän sopeutua suomalaiseen kulttuuriin, asuvathan he sentään täällä, saavat toimeentulotukea ja työskentelevät kuten muutkin.

Moni on myös kritisoinut ruotsin kielen asemaa maassa. Turhaan, mielestäni. Ruotsi on kieli, jota tarvitaan jotta voimme kommunikoida yhdessä muiden pohjoismaalaisten kanssa. Lisäksi ruotsalaiset ovat erittäin huomattava vähemmistö Suomessa, joten heidänkin tulisi saada palveluja omalla kielellään. Ruotsin opetusta pitäisi tosin aikaistaa, sillä aloittaminen seiskaluokalla pahimman kapinavaiheen aikaan on huono idea, sillä silloin oppiminen ei monelle maistu.

Siinä missä ruotsin opiskelun tulisi koskea meitä kaikkia suomenkielisiä, tulisi suomenkieltä opettaa myös ruotsinkielisille. Nykyään heille riittää se, että osaavat pelkkää ruotsia. Se ei ole oikein, sillä jos meidän tulisi pärjätä tämän vähemmistön kielellä, niin miksi he eivät joutuisi sitten opiskelemaan suomea kommunikoidakseen meidän kanssa? Se on väärin, ja siihen tulisi saada muutos.

Onneksi asiat ovat kuitenkin kohtalaisen hyvin täälläkin. Kaikki musliminaisetkaan eivät kuitenkaan pidä yltiöpäisesti kiinni kulttuuristaan, vaan integroituvat sopivasti meidän kulttuuriin. Kaikki ruotsinkieliset eivät puhu pelkkää ruotsia, vaan suuri osa on kaksikielisiä. Olen silti sitä mieltä, että tekstissäni mainittuihin asioihin pitäisi tulla jotain muutosta.

3 Responses to “Maassa maan tavalla”

Leave a Comment