Bye Bye Baxter!

Olipa kerran kaunis Suomen maa, ja valmentajanaan sillä Roy Hodgson. En nyt sentään ala näin runollisesti blogiani tekemään. Roy Hodgsonin aika jätti kuitenkin Suomelle kohtuu hyvien muistojen lisäksi paljon päänvaivaa.

Roy Hodgsonin lopetettua Suomen peräsimessä hän suositteli Suomelle uutta valmentajaa, Ruotsissa valmentavaa Stuart Baxteria. Baxter oli ollut Ruotsissa aivan keskitason valmentajia, joukkueensa sijoittui keskikastiin edeltävällä kaudella. Suomen palloliitto luotti kuitenkin Hodgsonin, tämän suoranaisen sateentekijän, sanaan ja valitsi miehen, jolla ei ollut juurikaan meriittejä. Vain siksi, koska britti suositteli toista brittiä. Tässä tehtiin virhe.

Hodgsonin aikana Suomen pelissä oli selvä juoni. Vastustajat otettiin vastaan niin syvällä omalla alueella, että heillä ei vain ollut tilaa juosta puolustuksen läpi. Tuo toimi hyvin, ja Suomi pääsi voiton päähän kisoista, huolimatta melko vaatimattomasta materiaalista. Nyt olisi tarjolla helpompi lohko kuin kertaakaan Hodgsonin aikana, mutta homma on munattu jo ennen ensimmäistäkään Ruotsi-peliä. Itse en näe Baxterin peluutuksissa sen suurempaa logiikkaa, en ole missään vaiheessa nähnyt. Ennen Suomella oli selvä identiteetti pelissään, nykyään Suomi vain pelaa pelaajien vahvuuksilla, hyökäten ja puolustaen. Tästä syystä mm. Eremenko JR ei ole kentällä, koska hän sooloilee. Mutta jos Suomi pelaisi taktiikalla, jossa jokaiselle on tietty tehtävä, tätä ongelmaa ei olisi.

Baxterin tasoa ja päätä valmentajana kuvaa loistavasti hänen kommenttinsa ja haastattelunsa pelien jälkeen. Aiemmat valmentajat osasivat pitää päänsä kylmänä ja olla asiallisia, mutta Baxterille paineet vaikuttavat olevan liikaa. Mies on astunut liian suuriin saappaisiin, ja stressi purkautuukin kätevästi median kautta. Ei kauan.

Baxterin aika on selvästi lopussa. 3 ottelua, 3 häviötä, ja jokaisessa pelissä sama “taktiikka”, ilman suurempia muutoksia. Samat virheetkin kolme kertaa. Ja vain Hollanti ollut kova vastustaja tähän mennessä. Ainoa kysymys onkin, että kenestä seuraava päävalmentaja, mutta siitä saadaan ehkä kuulla lisää sitten perjantaina, kun Suomen Palloliitto pitää tiedotustilaisuuden.

Leave a Comment