Suomalainen lätkä – askeleet kohti tuhoa

Suomalaisessa jääkiekossa on viime aikoina tapahtunut useita, suuria muutoksia, etenkin sen imagopuolella. Ensin päätettiin uudistaa sarjajärjestelmät, nyt myönnettiin loput(kin) Leijonien pelit MTV3:lle. Molemmat päätökset edesauttavat Suomea päätymään pois kiekkomaailman huipulta.

Ensimmäinen suuri moka, sarjajärjestelmän uudistus, tulee väistämättä johtamaan siihen, että juniorit menettävät tilaisuutensa pelata ja taso Suomessa tulee laskemaan. Huipun kaventuessa hyvien pelaajienkin määrä vähenee, eivätkä suomalaiset näin ollen tule kehittymään edes SM-tasolla. Lisäämällä tämä systeemi vielä alempiinkin sarjoihin tapahtuu sama suuremmassa skaalassa; taso laskee joka sarjatasolla. Tulevaisuudessa tulemmekin näkemään sitten SM-liigassa Mestiksen tasoista kiekkoilua, tosin höystettynä muutamalla hyvällä paluumuuttajalla. Kunnes nekin loppuvat, vanhentuvat.

Tässä vaiheessa kanssani eri mieltä olevat toteaisivat, että hei, pienentämällä joukkuemäärää huippupelaajia saadaan näihin liigajengeihin enempi. Näinhän se ei ole. Joukkueiden budjetti ei tule nousemaan, ja näin ollen pelaajat ovat saman tasoisia. Heitä on vain vähemmän. Taso tulee myös laskemaan kun huomataan, että ei tarvitse enää satsata yhtä paljon menestykseen. Tästä tulee väistämättä kierre siihen, että pelaajien taso vähenee, ja kärki kapenee. Pelaajat alkavat mennä ulkomaille, ja Suomestakaan ei saada enää omia kasvatteja. Samalla eri kaupunkien kiekkokulttuurit kuolevat, kun kaupungeista puuttuu se SM-liigan tasoinen vetonaula. Pelattaessa myös nykyisellä, rajoittuneella nousu-/putoamisjärjestelmällä aihetetaan se, että rotaatiota ei synny kohtuuttomien sarjalisenssivaatimusten vuoksi.

Paras tapa tuhota suomalainen kiekkokulttuuri on myydä MM-lätkän tv-oikeudet MTV3:lle. Mtv3:n politiikka urheilun suhteen on aivan kauheaa; ohjelmat ovat yhtä mainoksen mainosta, sisältäen mainoksia, ja selostajat ovat pukuihin käärittyjä pellejä. Esimerkiksi ne Maikkarin kiekkostudiot ovat naurettavuuden huippu, ja kun niitä vielä ängetään niihin “tulos”ruutuihin… Ei toimi. Poistamalla jääkiekon näkyvyyttä menetetään ne uudet pelaajat, ja uudet fanit, jotka eivät tiedä lätkästä muuta kuin television kautta. Ensimmäinen askel tässäkin kohti tuhoa oli myydä SM-liigan oikeudet maksukanaville, lopullinen askel on tämä leijonien alennusmyynti. Samalla menetimme myös loput tunnelmasta, sillä mitä olisivat kisat ilman Mertarantaa ja YLE:n kisastudiota?

Eli mihin tämä kaikki nyt tulee johtamaan? Luultavasti siihen, että kukaan tärkeä päättäjä ei tule lukemaan tätä tai tajuamaan päätösten kauheutta. Suomalainen kiekko tulee siis aivan rauhassa lipumaan kohti tuhoaan. Ja tulevasta kuilusta ei ihan hetkessä nousta- ei ainakaan MTV3:n kanssa.

One Response to “Suomalainen lätkä – askeleet kohti tuhoa”

Leave a Comment